Sinds 1 januari 2017 is het verplicht om e-facturen te sturen naar de Rijksoverheid. Maar niet alleen de overheid maakt deze overstap. Stuur jij facturen naar andere overheidsinstanties, zoals bijvoorbeeld gemeenten? Dan komt het voor jou ook steeds dichterbij. Ook gemeenten zullen namelijk vanaf 2019 alleen nog maar e-facturen (UBL facturen) accepteren. In dit artikel vertellen we je meer over Peppol, wat het is, hoe het werkt en wat redenen zijn om je aan te sluiten op het Peppol-netwerk.

 

Wat is Peppol?

Peppol is de afkorting van  Pan-European Public Procurement Online’. Het is een netwerk dat wordt gebruikt door verschillende Europese overheden, dienstverleners, particuliere bedrijven.

Via het PEPPOL-netwerk kun je eenvoudig, veilig en efficiënt door heel Europa elektronische (UBL) facturen verzenden naar en ontvangen van bedrijven en overheden. Sinds 1 januari 2017 zijn leveranciers zelfs verplicht om e-facturen naar de Rijksoverheid te sturen. Ook het bedrijfsleven vraagt steeds vaker om e-facturen. Met een Peppol-ID kun jij als organisatie ook e-facturen versturen en ontvangen via dit netwerk.

Hoe werkt Peppol?

Als de administratie van zowel de verzender als de ontvanger geregistreerd is op het netwerk, wordt de elektronische factuur direct naar de boekhouding van de ontvanger gestuurd. Om toegang te krijgen tot het PEPPOL-netwerk moet je als bedrijf eerst een validatieproces ondergaan om de legitimiteit laten te controleren.

Waarom Peppol?

Er zijn goede redenen om als je bedrijf, maar ook als ZZP’er, te registreren op het PEPPOL-netwerk. Vooral zekerheid en veiligheid zijn dé voordelen.

Facturen komen met zekerheid aan

Met Peppol stuur je een factuur direct naar de boekhouding van de ontvangende partij, dus niet naar een fysieke postbus of een e-mailbox. Zo weet je zeker dat je factuur op de juiste plek bij je klant arriveert.

Wettelijke verplichting

Sinds 1 januari 2017 is het voor bedrijven die factureren aan de (centrale) overheid verplicht om dit via een beveiligd netwerk te doen. Vanaf 2019 accepteren ook gemeenten alleen nog e-facturen.

Snellere factuurverwerking

Doordat facturen direct in de administratie van de ontvanger terecht komen, zijn er geen handmatige handelingen meer nodig en zal de factuurverwerking sneller verlopen. De kans wordt daarmee groter dat de klant je facturen ook sneller zal betalen.

Geen spookfacturen

Spookfacturen zijn erg vervelend en bijna niet te onderscheiden van echte facturen. Binnen het Peppol-netwerk zijn alle verzenders en ontvangers gevalideerd en is het versturen of ontvangen van spookfacturen een stuk lastiger.

Peppol ID aanvragen

Een Peppol ID kun je aanvragen via een Acces Point. Verschillende bedrijven zijn een gecertificeerd Assces Point, zoals Storecove en Unit4.

Werk je met Unit4 Multivers?

Dan kun je via Unit4 een Peppol ID aanvragen. Klik hier om een Peppol ID via Unit4 aan te vragen.

Werk je met Storecove?

Werk je al met Storecove, dan kun je dat heel simpel vanuit je Storecove account aanvragen. Ga binnen Storecove vanuit het dashboard naar ‘instellen’ (onder Peppol) en vul het formulier in. Storeceove verwerkt vervolgens de aanvraag.