Wijzigen ODBC-koppeling Multivers Online per 1 april 2022

In 2020 is Unit4 onderdeel geworden van Exact, waarna dit bedrijfsonderdeel is omgedoopt naar Software Gemak. Het merk Unit4 Bedrijfssoftware is toen van de markt verdwenen. Als gevolg daarvan is overal de term Unit4 vervangen / verdwenen. In dit geval heeft dit technische gevolgen, omdat er URL’s wijzigen.

Voor Multivers Online gebruikers: wijziging de URL in de instellingen van je ODBC koppeling

ODBC wordt gebruikt door externe programma’s om data uit Multivers te benaderen. Vaak zijn dit rapportage programma’s. Een aantal voorbeelden: Excel, Power BI, Crystal Reports of QlikView / Qlik Sense. Ook kan het gebruikt worden door andere programma’s om gegevens op te halen, zoals Taskmanager, of een ander (branche specifiek) programma, wat vervolgens iets met die data gaat doen.

Wat verandert er?

Per 1 april 2022 stopt de ondersteuning voor ODBC via URL https://koppelonline.unit4.nl stopt. Om gebruik te kunnen blijven maken van de ODBC- mogelijkheden van Multivers Online, dien je de ODBC Service URL te wijzigen naar https://odbc.multivers.nl .

Stappenplan

Het wijzigen van de URL in de ODBC-driver doe je via het Windows programma ‘ODBC Data Sources’. Klik op je Windows balk links onderin op het vergrootglas en typ in het zoekschern de term: ODBC. Start onderstaand programma op.

Vervolgens verschijnt onderstaand scherm. Klik op tabblad Systeem DSN en daarna op de regel Multivers Online en op de knop Configureren.

Vul in het volgende scherm de nieuwe URL in. Zie onderstaande screenshot.

Wanneer je ODBC gebruikt in Microsoft Excel dien je ook daar een aanpassing door te voeren. Ga hiervoor binnen het menu ‘Tabelontwerp’ naar de optie ‘Eigenschappen’. Binnen het scherm ‘Eigenschappen’ dien je op het tabblad ‘Definitie’ in het veld ‘Verbindingsreeks’ de waarde voor SVCURL te wijzigen naar https://odbc.multivers.nl . Zie ook onderstaande afbeelding.

Mocht je nog tegen problemen aanlopen dan kun je contact opnemen met onze servicedesk via service@unidis.nl en tot 12.30 uur telefonisch op 0493-680681.

Ook wijzigingen op gebied van API koppelingen met Multivers Online per 1 april 2022

De oude WCF API wordt gestopt in de online omgeving en in de WebAPI dienen vanwege de naamswijziging ook URL’s aangepast te worden. Lees hier meer.