Door: Inge van Lieshout 

Op 1 juni 2019 bestond Unidis alweer 15 jaar. In 2004 heeft Hugo de stap gezet om van Exact volledig over te stappen naar Unit4 en de sprong in het diepe te wagen. Vol ambitie en energie ging hij het avontuur aan, ‘het huwelijk’ zoals hij het zelf noemt. Ik heb hem geïnterviewd en enkele vragen gesteld over “15 jaar Unidis”.

Wat is het eerste gevoel als je denkt aan 15 jaar Unidis?

“Rust. Na jarenlange strijd met Exact bracht de samenwerking met Unit4 mij rust en dat gevoel is in de jaren daarna alleen maar sterker geworden.” Je kunt de tevredenheid van Hugo’s gezicht aflezen. “Toen ik aan mijn Unit4 avontuur begon, voelde het als een sprong in het diepe. Afscheid nemen van duizenden Exact klanten en verder met 600 Unit4 Multivers gebruikers op 1 juni 2004. En dat is naar ruim 4000 klanten gegroeid, dat is geweldig!”

En wie was Hugo 15 jaar geleden?

Hugo lacht. “In ieder geval 15 jaar jonger, maar als ik in de spiegel kijk, dan valt het wel mee! Maar nog net zo energiek als toen. Ik ben wijzer geworden en door de ervaring gaan dingen op de volautomaat.

Als ik kijk naar mijn zakelijke tijd heb ik nu veel meer rust, veel meer focus, ook al lijkt het soms misschien anders. Vroeger was ik een stuiterbal, nu ben ik veel rustiger en de belofte die ik aan mezelf heb gemaakt “ik doe nu Unit4”, daar ben ik loyaal aan en dat heeft me veel gebracht. En dat doe je als mens en dat werkt overal door. Ik ben voor mijn gevoel al die jaren heel stabiel geweest.”

En privé zijn de twee kleine kinderen van toen nu grote kinderen en heb ik er nog een zoon bijgekregen, die nu al weer 12 jaar is. Verder woon ik nog op dezelfde plek. Ik ben daar 1 maand voordat mijn dochter werd geboren komen wonen en dat was nog een hele uitdaging om alles op tijd klaar te hebben. Maar als ik iets in mijn kop heb, dan heb ik het niet in mijn kont. En dat is altijd al zo geweest. “

Heb je altijd gedacht dat Unidis zou worden wat het nu is?

 “Ja natuurlijk”, zegt Hugo zelfverzekerd. “Als je kijkt naar wat we met Exact hebben meegemaakt, we zijn jarenlang de grootste, beste en snelst groeiende partner van het land geweest. En dat is nu bij Unit4 ook, we zijn nu ook de grootste en beste Unit4 partner. Zoals Fred Loos ooit vertelde: “we weten waar we mee bezig zijn en waar we voor staan.

We zijn alle jaren gegroeid, op één jaar na in 2008 aan het begin van de crisis. Altijd bezig met nieuwe dingen bedenken, creatief zijn. Soms slaan we ook de plank mis, maar dat hoort erbij. Ik heb nooit spijt van dingen die ik in mijn verleden heb gedaan. Ik sta niet stil bij de fouten die ik heb gemaakt, hooguit dat ik daar van leer. Dingen zijn zoals ze zijn en dan gaan we gewoon weer verder.

Je volgt je gevoel en achteraf blijkt of je gevoel je de juiste richting heeft gegeven. “Alleen rationeel beredeneren, ja dat kan ik niet!” zegt hij nee-schuddend met volle overtuiging. “Het moet goed voelen en dan ga je er voor.“

Waar staat Unidis over 15 jaar?

“In de markt van vandaag is het anders dan jaren geleden. Alles wat je nu nieuw oppakt, kost buitensporig veel geld en energie. Daarom is het logisch vooral te blijven focussen op het gebied waar we onze kennis en ervaring in hebben: administratieve automatisering en procesoptimalisaties. We blijven daar energie in stoppen en houden daardoor zicht op groei.

In de afgelopen 15 jaar hebben we geleerd waar onze roots zitten. De rode draad is het grootboek, de plaats waar financieel alles landt. En dat is waar ieder bedrijf in heel Nederland mee te maken heeft.

Heel Nederland als klant? Nee dat zeker niet! Accountantskantoren, hun klanten en bedrijven die begrijpen waar onze flow zit en waar wij mogen doen waar we goed in zijn. Ik ben er 100% van overtuigd dat die blij zijn met wat wij voor ze doen.”

En jijzelf over 15 jaar?

“Strategisch blijf ik betrokken, operationeel bouw ik af. Ik ben nu 60, over 15 jaar ben ik 75 jaar. Ik mag dan blij zijn als ik in goede gezondheid ben. Het is heerlijk om wat meer vrije tijd te hebben en  te genieten van de dingen in het leven. Samen met mijn gezin, met vrienden of alleen. Naar de yoga, wandelen in het bos of een partijtje golfen. Actief bezig zijn geeft mij de rust in mijn systeem.”