Door: Janko Elstgeest

Ik ben best wel een rustig en redelijk mens (vind ik zelf). Toch heb ik me onlangs mee laten sleuren in een (uiteindelijk) heel verhitte discussie over wat nu eigenlijk ‘de cloud’ is. Dat soort discussies ontstaat omdat iedereen zijn eigen idee erbij heeft. En dat is gevaarlijk: mensen denken vanuit een bepaald beeld een ‘cloudoplossing’ te kopen, en dan blijkt dat de leverancier een heel ander idee heeft. Daarom een compact maar compleet verhaal over de cloud, met tot slot een aantal tips bij het beslissen over een cloudoplossing. Maar let op: dit is vanuit mijn perspectief.

Het begrip ‘cloud’

Allereerst maar het begrip ‘cloud’. Dit is heel simpel terug te herleiden: het is een gewoonte geworden om in schetsen van computer omgevingen een wolk te gebruiken om het internet aan te duiden. ‘Cloud’ is dus gewoon afgeleid van de wolk die getekend werd om via internet verbonden computers te verbeelden en stamt van voor de tijd dat clouddiensten algemeen verkrijgbaar waren. Wat er tegenwoordig onder clouddiensten verstaan wordt is in het algemeen: het aanbieden van toegang  tot en het gebruik van soft- en hardware via internet. Maar de diversiteit en diepgang van de aangeboden diensten wisselt enorm, ondanks de algemene aanduiding ‘cloud’.

Applicaties in de cloud

De bekendste vorm is die van applicaties. Bijvoorbeeld Unit4 Multivers Online, waarmee zowel uw boekhouddatabase als ook de functionaliteit om te boeken en rapporten te maken via internet beschikbaar is. Deze worden niet meer geïnstalleerd op een computer van u zelf maar in een datacentrum waar heel veel servers aanwezig zijn.

Naast applicaties als Unit4 Multivers kan het ook gaan om uw e-mail, Word en Excel. Vrijwel de hele Microsoft Office familie is online beschikbaar als Office365. U kunt ook verder gaan, door geen eigen servers meer in bezit te houden. Als u Infrastructure as a Service (IaaS) afneemt heeft u alleen nog computers nodig met internet toegang. Alle nodige  servercapaciteit (geheugen, processoren, Windows Server software, opslag voor documenten) wordt dan als abonnement geleverd!

De voordelen kunnen groot zijn

Een modern datacentrum heeft een niveau van beveiliging tegen inbraak, brand, extreem weer en stroomuitval wat u nooit zelf kunt bereiken. Daarnaast zijn er (afhankelijk van uw contractvorm) 24 uur per dag, het jaar rond, technici aanwezig die waken over de goede werking van de apparatuur en software. Updates worden bovendien doorgaans voor u uitgevoerd, zodat u zonder investeringen van uw kant altijd met de laatste versies en de laatste hardware werkt.

Een ander groot voordeel is dat u en uw medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken. Bent u niet op kantoor (onderweg, op reis of gewoon thuis)? Maakt niet uit, een internetverbinding is voldoende om toegang te hebben tot uw gegevens en toepassingen. Dit heeft er inmiddels ook al toe geleid dat bedrijven hun medewerkers gaan beschermen: wie net zoals de systemen ook in het weekend en op vakantie bezig is met werk kan zichzelf gemakkelijk voorbij lopen. Bedrijven als BMW en Puma experimenteren om die reden met het automatisch uitzetten van medewerkers e-mail als een medewerker  vrij heeft.

Zijn er dan alleen maar redenen vóór de cloud?

Zeker niet. Iets om heel goed bij na te denken is de bereikbaarheid. Zit u in een gebied met langzame internet verbindingen? Dan wordt uw bedrijfsvoering ineens heel kwetsbaar. Een ander punt van overweging is de afhankelijkheid. Hoe meer u gaat doen op het netwerk van een derde partij, hoe afhankelijker u van hen bent. Wilt u dat? En is de partij aan wie u de continuïteit toevertrouwd betrouwbaar en solide? Als uw cloud leverancier haar rekeningen niet betaalt of zelfs failliet gaat, hoe gaat u dan werken of uw data achterhalen? En tot slot natuurlijk de kosten. De schaal waarop datacenters werken wil niet persé zeggen dat u in uw situatie goedkoper of zelfs beter af bent dan met uw huidige netwerk en systeembeheerder.

Kortom: er is een enorm divers aanbod en er zijn heel veel aanbieders. Alle reden om zorgvuldig te kiezen.


Download e-book ‘5 tips bij het kiezen van de juiste cloudoplossing’

Vul onderstaande gegevens in en u ontvangt de tips direct in uw mailbox.