Door: Janko Elstgeest 

Daar waar internet ooit begon met tekst staat het nu vol met filmpjes. Een deel daarvan gaat over skills: mensen die laten zien dat ze iets echt heel erg goed kunnen. Als het verder gaat dan gewoon erg goed zijn heet het vaak ‘skills level Asian’, waarschijnlijk omdat Aziaten vaak de gedrevenheid hebben om ergens buitengewoon goed in te worden. Ik ben dol op die filmpjes en heb wat ‘level Asian’ voor u verzameld.

De omeletbakker

Allereerst een omeletbakker. Een niet heel erg aangekleed klein stalletje met honderden eieren in rekken rondom een gasbrander en een koekenpan. Een kok die kleren aanheeft die vies mogen worden. En dat is prima! De klanten van deze man die ’s ochtends naar hun werk gaan verwachten waarschijnlijk een hele hoge snelheid en een hele lage prijs.

Persoonlijke kok

Dan een kok die het minder efficiënt aanpakt. Toegegeven, hij is enorm handig en snel, maar moet zijn tempo tussen de gangen door aanpassen aan de eters. Als hij niet bij de gasten aan tafel zou koken dan kon hij veel en veel meer doen op een avond. Maar ja, hier verwachten mensen een stuk entertainment en daar betalen ze voor. Plus het luxe gevoel van een eigen persoonlijke kok wellicht.

Voor wie denkt dat het vooral wat jongleren met messen is: de officiële opleiding voor deze koks duurt 7 jaar in Japan.

Het beste restaurant van Azië

Tot slot een Aziaat die zelf naar de markt gaat voor zijn spullen en vaak hele dagen bezig kan zijn met experimenten, waarvan maar een klein deel de kaart haalt. Die een enorme keukenbrigade heeft voor een restaurant met relatief weinig tafels. Gaggan Anand runt al jaren het beste restaurant van Azië en is afwisselend nummer 6 en 7 op de wereld ranglijst. Ten opzichte van de man in de omelet stal haalt hij zich enorm veel werk en kosten op zijn hals. Van de andere kant: de mensen laten hier zonder met de ogen te knipperen honderden euro’s per persoon achter. Tip: kijk op Netflix naar de Chef’s table aflevering over Anand. Zijn verhaal over hoe hij de top gehaald heeft is 100% inspiratie.

Wat haal ik hier uit?

Wat ik hier uit haal is simpel: richt alles in op wat de klant wil en wat de klant er voor wil betalen. Voor de rest ga ik er niet over uitweiden: het is veel leuker om de verschillen te voelen tussen de filmpjes.

Wat ik nog wel wil zeggen is dit. U, onze klantengroep, zit ook barstensvol met skills. Van ZZP’ers die erg goed zijn in dakwerk of stukadoren tot aan bedrijven die in de FD Gazellen lijst met snelst groeiende bedrijven van Nederland staan en een restaurant met een Michelin ster. We zijn er trots op dat wij we u mogen helpen met uw automatisering.

Heeft u een filmpje waarop uw skills te zien zijn? Stuur het naar ons of laat ons de link weten, dan zorgen wij dat iedereen via onze website kan zien hoe goed u bent.